Erfgoed leent zich uitstekend tot online publicaties. En met deze tools komt het helemaal tot zijn recht.

Muzikanten, muziekverenigingen en organisaties kunnen met recente en oude documenten hun activiteiten op een unieke manier illustreren en accentueren. Dat kan zowel met professionele opnames, prestigieuze objecten als met alledaagse, terloopse spullen (affiches, tickets, foto’s, ...). 

Voor eigenaars van erfgoedcollecties (professioneel en andere) biedt internet de mogelijkheid om hun collectie bekend te maken bij een breed publiek.

Tools voor je website

Digital Storytelling

Een aantrekkelijke manier om je erfgoed ten volle te benutten, is digital storytelling. Het laat je toe om in enkele minuten op een multimediale manier (met beeld, verhaal, muziek, video) een verhaal te vertellen (bijvoorbeeld de geschiedenis van je muziekvereniging, van je organisatie, van een belangrijk moment in je muzikale carrière, ...). Het aantrekkelijke aan de methodiek van digital storytelling is dat het een zeer persoonlijke en directe manier is om je verhaal te delen.

FARO (het steunpunt voor de erfgoedsector) maakte een gids met een stappenplan, praktijkvoorbeelden en met een lijst van bruikbare tools.

Zeeik

zeeikzeeik

Zeeik is een tool om een collectie van online video’s te organiseren, bewerken en presenteren en vervolgens op je website te publiceren. 

website: https://www.zeeik.com

TimelineJS

 

TimelineJS is een open source tool om een tijdlijn te maken die je verrijkt met allerlei multimedia (Youtube, foto’s, Wikipedia, Soundcloud, ...). De tijdlijn kan je daarna in je website integreren.

website: https://timeline.knightlab.com

Online tentoonstelling

Foto’s op een website zetten, is niet moeilijk. Maar met deze tools, speciaal voor het tonen van erfgoed gemaakt, wordt de online beleving net iets rijker. En komt je erfgoed beter uit de verf.

Movio

Movio is een tool om online tentoonstellingen te ontwikkelen. Movio werd ontwikkeld vanuit Athena Plus (een Europees project om de toegang tot erfgoed te stimuleren). Het is een gratis, open source, professioneel pakket (en dus niet voor de beginner) met tal van mogelijkheden.

Meer info: https://athenaplus.wordpress.com
https://www.youtube.com
Handleiding: https://wiki.athenaplus.eu/wiki/MOVIO

Google Cultural Institute

Het Google Cultural Institute gaat partnerschappen aan met musea en culturele instellingen om erfgoed online beschikbaar te maken.
Bijvoorbeeld met het Huis van Alijn, die in 2013 als eerste Belgisch museum van deze dienst gebruik maakten. Zij maakten op Google Cultural Institute de tentoonstelling ‘Straffe toeren! Een duik in het Belgisch circusverleden’.

Muzikaal erfgoed op web 2.0

Web 2.0 biedt tal van mogelijkheden voor erfgoed en erfgoedcollecties. Sommige websites zijn speciaal ontworpen om erfgoed te tonen: de databanken voor erfgoed, archieven en immaterieel cultureel erfgoed. Zie hiervoor bij ‘erfgoeddatabanken’.
Ook bestaande webplatforms bieden mogelijkheden voor erfgoed (Wikimedia/Wikipedia/Wikidata, Pinterest, Youtube, ...) en worden vaak ook door erfgoedinstellingen (musea, bibliotheken, ...) gebruikt.

Vooraleer je publiceert, moet je nagaan of je wel voldoende auteursrechten hebt op de audio/video/beelden/teksten die je openbaar wil maken (zie hiervoor: http://www.projecttracks.be).

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn