Zoeken

Nieuws

Inventarisatie kostuums Boliviaanse muziek- en dansgroep uit Halle

Het Centro Folklorico Boliviano Kantuta is een Halse vereniging die de Boliviaanse muziek en dansen uitdraagt. Karakteristieke en populaire dansen uit de verschillende regio’s van Bolivië zoals La Paz, Tarija, Oruro en Potosi staan daarbij centraal. Kantuta beheert een grote collectie kostuums die ze bij het dansen gebruikt. Enkele maanden geleden klopte de vereniging aan bij de Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei voor advies over het beheer van deze kostuumcollectie. Samen met Het Firmament en Resonant werd een plan opgemaakt om de kostuums te inventariseren.

Muziek- en erfgoedsector in gesprek over audiovisueel erfgoed van de populaire muziek

Resonant hield op 7 december in Huis 23 van de AB zijn eerste ‘resonantiegesprek’. Met deze gesprekken brengen we een aantal spelers binnen de muzieksector samen om informatie uit te wisselen en bruggen te slaan tussen het brede muziekveld en de erfgoedsector. Als eerste onderwerp kwam de problematiek van de audiovisuele collecties uit de populaire muzieksector aan bod. 

Felixarchief ontvangt fotocollectie over Antwerps Théâtre Royal Français

Het Felixarchief (het stadsarchief van Antwerpen) kon de fotocollectie van Adolphe Coryn (1869-1933) ontvangen uit de handen van kleinzoon Jean Coryn. Coryn was de laatste directeur van het Antwerpse Théâtre Royal Français.

Poets de plaat! Deense Statsbiblioteket wast en digitaliseert 78-toerencollectie

In het kader van haar digitaliseringsproject voor de collectie van ca. 37.000 78-toerenplaten, ontwierp de Statsbiblioteket een toestel om de platen schoon te maken alvorens ze te digitaliseren.

#ik schrijf geschiedenis: welke traditie of techniek zet jij voort?

Erfgoed, alleen van vroeger? Niks van. Vandaag zetten duizenden mensen in Vlaanderen en Brussel tradities en technieken voort. Als bezieler of sympathisant, aan de zijlijn of als gangmaker. #ikschrijfgeschiedenis roept iedereen op dit te vieren. Want bewust of onbewust, dag in dag uit, schrijven we allen geschiedenis: met grote en kleine dingen die we doen en voortzetten. Deel een foto of filmpje van hoe jij tradities en technieken voortzet via sociale media met #ikschrijfgeschiedenis. Of laad een beeld op via www.ikschrijfgeschiedenis.be en maak je eigen affiche!

Afspraken maken over (auteurs)rechten: praktijkvoorbeeld website TRANSIT Festival

Wie online culturele creaties van derden wil tonen, moet ervoor zorgen dat de ‘rechten geklaard’ zijn. Ofwel dat de auteursrechten nageleefd worden: men moet van alle betrokkenen toestemming krijgen om zijn of haar creatie online beschikbaar te stellen tegen voorwaarden die men vastlegt. Dit kan een complexe materie worden als er veel rechthebbenden zijn en als er veel soorten rechten in het geding komen. Hoe dit concreet in zijn werk gaat, vind je op de website van TRACKS in een rapport over de rechtenproblematiek bij de website over het TRANSIT Festival voor Nieuwe Muziek.

Rituelen centraal op Erfgoeddag 2016

Zondag 24 april 2016 is het Erfgoeddag met als thema 'rituelen'. Wil ook jij je collectie en werking op Erfgoeddag in de kijker plaatsen? Vergeet dan niet je activiteit uiterlijk op zondag 17 januari 2016 in te dienen via www.erfgoeddag.be/inschrijving.

Het Liedboek De Kadullen - het erfgoed van een volksmuziekgroep

Richard Van der Staey is een van de stichtende leden van volksmuziekgroep De Kadullen uit de jaren 70. Hij bracht onlangs het lijvig ‘Liedboek De Kadullen’ uit, met daarin het complete gezongen repertoire van de groep aangevuld met een ruime selectie uit zijn collectie volksliedjes die hij in die jaren heeft verzameld.

Topstuk voorgesteld: de springtrommel van Joltrain

Henricus Joltrain ontwierp in het begin van de 18de eeuw een nieuwe beiaardtrommel voor de Sint-Gummaruskerk in Lier. Het is niet alleen de vroegst bekende springtrommel, maar van de trommel zijn ook de ontwerptekening en het prototype bewaard gebleven. Samen vormen deze drie topstukken één geheel.

“Vinyl heeft de muziekindustrie een nieuw elan gegeven” – Felix Huybrechts over rockerfgoed

Felix Huybrechts is de man achter Starman Records: een label met een hart voor het Belgisch muzikaal rockerfgoed. Het label maakte naam met de reeks Belgian Vaults waarop minder bekende en vaak zeldzame parels uit de jaren 60 en 70 verzameld zijn. “Er was immers meer dan The Pebbles of Ferre Grignard”, weet Felix Huybrechts. Intussen heeft Starman Records een back catalogue van ruim 50 items, met onder andere heruitgaven van Ferre Grignard, Derroll Adams, Freckleface, Tjens Couter (beide waren bands van Arno), Roland, Kloot Per W, Lavvi Ebbel, en met nieuwe uitgaven van artiesten als Mauro, Elisa Waut, Stef Kamil Carlens.

Jazzcollectie Juul Anthonissen in bewaring bij gemeente Heist-op-den-Berg

Maandag 14 september kondigde de gemeente Heist-op-den-Berg op een persconferentie aan de jazzcollectie van Juul Anthonissen in bewaring te nemen. Op termijn zal ze deze collectie openstellen voor een breed publiek. Erfgoedcel Kempens Karakter en Resonant adviseren en begeleiden dit proces.

Lecture-recital: Il Fondamento brengt erfgoed op het podium

Op 23 oktober 2015 houdt barokorkest Il Fondamento een ‘lecture recital’. Al repeterend wordt een blik gegund in de interne keuken van een orkest; hoe komt een repertoire van minder bekende muziek tot stand, welke weg legt herontdekte bladmuziek af naar haar wereldpremière? Met klank, tekst en uitleg verschaft men gaandeweg inzicht in de oude muziek van eigen bodem. 

Componistenvereniging CeBeDeM stopt ermee

Het Belgisch Centrum voor Muziekdocumentatie, CeBeDeM, bestaat niet meer. Het centrum werd opgericht in 1951 met de bedoeling de promotie en uitvoering van werken van Belgische hedendaagse componisten te stimuleren. Daarom verzamelde CeBeDeM de werken van aangesloten componisten, publiceerde ze en voorzag ook in orkestmateriaal. CeBeDem stond onder de auspiciën van de Federale Overheid en werd gesteund door Sabam en de Nationale Loterij. Door besparingen …

Turnhouts muzikaal topstuk uit begijnhof gedigitaliseerd

De digitalisering van het processionale uit het Turnhouts begijnhof, een van Vlaanderens erkende muzikale topstukken, is afgerond. Vanaf 24 september is het resultaat te bekijken in het Begijnhofmuseum.

Belgische beiaardiers feestten

Op 18 september bood de UNESCO de beiaardiers een feestje aan in Brussel. Reden voor het feestprogramma was het 500-jarig bestaan van de beiaardcultuur én de plechtige overhandiging van de oorkonde door de UNESCO aan de Belgische beiaardcultuur als best practice voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed.