Zoeken

Nieuws

Nieuwe publicaties: muzikaal erfgoed in tempels, op podia en in Gentse cafés

Dat muzikaal erfgoed niet alleen verklankt moet worden, maar ook in boekvorm tot zijn recht komt, bewijzen een aantal recente publicaties. David Vergauwen onderzocht in Kolommen van harmonie het muzikaal erfgoed van de Brusselse vrijmetselarij, Geert Vandenbon vertelt in 30 jaar Stageco het verhaal van hoe deze podiumbouwer een wereldspeler werd en in 9000 toeren wordt de geschiedenis van het Gentse rockscene verteld.

Midzomernachtfeest brengt Lets immaterieel cultureel erfgoed naar Brussel

In de Baltische staten kunnen zang- en dansfeesten rond midzomernacht bogen op een lange traditie. Op deze jaarlijkse regionale zangfeesten of vijfjaarlijkse grootse festivals nemen tal van (amateur)koren en –(amateur)dansers deel: het aantal deelnemers loopt al snel op tot 40.000. Dit vergt heel wat voorbereiding. De midzomernachtfeesten zijn door de Unesco erkend als immaterieel erfgoed.

TRACKS ontmoetingsmoment

Op 23 juni organiseren de partners van TRACKS (de Toolbox en Richtlijnen voor Archief- en Collectiezorg in de Kunstensector) voor het tweede jaar op rij een ontmoetingsmoment rond het erfgoed van de kunstensector. Kunstenorganisaties en de cultureel-erfgoedsector zijn uitgenodigd er inspiratie op te doen, kennis en tips uit te wisselen over de zorg voor het kunstenerfgoed, enz. Het ontmoetingsmoment vindt plaats in BRONKS, Varkensmarkt 15-17, Brussel.

Erfgoeddag 2015: Erf!

Op 26 april is het Erfgoeddag. Met het thema Erf! als uitgangspunt vinden die dag meer dan 650 activiteiten plaats, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Enkele honderden organisaties en verenigingen (zeker niet enkel uit de erfgoedsector) zetten die dag hun deuren open om te tonen hoe zij omgaan met hun erfgoed. Ook het muzikaal erfgoed is in ruime mate vertegenwoordigd. Resonant maakte een zo divers mogelijke selectie uit het aanbod.

Erfgoedzorg in de praktijk – het Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent viert in 2020 haar 50-jarig bestaan: een ideale gelegenheid om de eigen historiek onder de aandacht te brengen. Het ensemble is zich bewust van de rol die het erfgoed daarin kan spelen en neemt daarom een aantal stappen om die zorg te bevorderen.

Kunstenpunt - steunpunt voor alle kunsten

Op 1 januari 2015 ging het nieuwe Kunstenpunt van start (als vzw reeds opgericht in december 2013). Als steunpunt voor de kunstensector in Vlaanderen is het een fusie van Muziekcentrum Vlaanderen, Vlaams Theaterinstituut en BAM (Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst). Kunstenpunt is het aanspreekpunt voor álle kunstgenres (nationaal en internationaal) en kreeg als opdracht het uitwerken van praktijkondersteuning, visieontwikkeling door veldanalyse en het uitbouwen van collectieve internationale relaties. Hoewel sectoroverschrijdend zal worden gewerkt, zal het nieuwe steunpunt ook disciplinespecifiek blijven werken.

De TRANSIT-collectie - een kleine geschiedenis in documenten

Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant organiseerde in oktober de vijftiende editie van TRANSIT, Festival voor Nieuwe Muziek. Om dit jubileum te vieren, ontwikkelde MATRIX Centrum voor Nieuwe Muziek een website met het erfgoed van dit festival.

'Hoera, een jubileum?!' gaat digitaal

Hoera, een jubileum?! is een handige praktijkgids voor verenigingen die hun archief ten volle willen benutten voor hun jubileumviering. De gids kan je sinds kort downloaden.

Europeana Sounds

Europeana Sound vierde onlangs zijn eerste verjaardag met een plenaire bijeenkomst in Parijs. Dit luik van Europeana wil Europa’s geluid en muzikaal erfgoed online voor een breed publiek toegankelijk maken. 

Topstuk voorgesteld: Beÿaert 1728

Dat beiaardcultuur belangrijk is voor Vlaanderen, België en de landen om ons heen wordt duidelijk via de erkenningen als Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen en als best practice voor het borgen door de UNESCO. Ook in de topstukkenlijst heeft de beiaard haar plaats: enkele relevante collecties bladmuziek en bijzondere objecten zullen in de nieuwsbrief aan bod komen. Het muziekhandschrift Beÿaert 1728 bijt de spits af.

Archief Gerard Mortier naar Berlijn

Gerard Mortier (1943-2014) kende een succesvolle internationale carrière als opera-intendant. Via bemiddeling van dirigent en partner Sylvain Cambreling zal Mortiers professionele archief ondergebracht worden in de Akademie der Künste van Berlijn, een Duits nationaal academisch instituut met zowel een collectiebeherende als een adviserende taak.

Starman Records brengt Belgisch rockerfgoed uit

Wie een opname wil beluisteren van een Belgische rockgroep van de jaren 60, 70 of 80 heeft vaak een bijna onmogelijke opdracht voor de boeg. Oude hits verschijnen nogal eens op verzamelcd’s. Maar zelfs van bekende artiesten is het vaak vergeefs wachten op een heruitgave van het oude werk. Dan zit er verder niets anders op dan tweedehandssites, -zaken en -beurzen af te schuimen naar lp’s. Het platenlabel Starman Records tracht die nood te lenigen met heruitgaven van vergeten werk. 

Klankatlas brengt Muzikale Straatnamen in kaart

De Muzikale Straatnamen van Limburg hebben sinds kort een plaats gevonden op Klankatlas. Klankatlas (een samenwerking tussen Musica - impulscentrum voor muziek (B) en Intro in situ (NL)) brengt het akoestische DNA van Belgisch en Nederlands Limburg in kaart.

'Silentia Fracta' toont muzikaal erfgoed uit Universiteitsbibliotheek KULeuven

Silentia Fracta (gebroken stiltes) is de titel van de online tentoonstelling over de muziekcollectie van het Tabularium (de afdeling van de Universiteitsbibliotheek (KULeuven) met de kostbare werken).

Halse Harmonie blaast 225 kaarsjes uit

De Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia Halle is met haar 225 lentes een van de oudste muziekverenigingen van het land. Anno 2015 is ze springlevend en blikt ze met een heus feestprogramma terug op haar rijke verleden.