Zoeken

Nieuws

Erfgoedzorg in de praktijk – het Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent viert in 2020 haar 50-jarig bestaan: een ideale gelegenheid om de eigen historiek onder de aandacht te brengen. Het ensemble is zich bewust van de rol die het erfgoed daarin kan spelen en neemt daarom een aantal stappen om die zorg te bevorderen.

Kunstenpunt - steunpunt voor alle kunsten

Op 1 januari 2015 ging het nieuwe Kunstenpunt van start (als vzw reeds opgericht in december 2013). Als steunpunt voor de kunstensector in Vlaanderen is het een fusie van Muziekcentrum Vlaanderen, Vlaams Theaterinstituut en BAM (Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst). Kunstenpunt is het aanspreekpunt voor álle kunstgenres (nationaal en internationaal) en kreeg als opdracht het uitwerken van praktijkondersteuning, visieontwikkeling door veldanalyse en het uitbouwen van collectieve internationale relaties. Hoewel sectoroverschrijdend zal worden gewerkt, zal het nieuwe steunpunt ook disciplinespecifiek blijven werken.

De TRANSIT-collectie - een kleine geschiedenis in documenten

Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant organiseerde in oktober de vijftiende editie van TRANSIT, Festival voor Nieuwe Muziek. Om dit jubileum te vieren, ontwikkelde MATRIX Centrum voor Nieuwe Muziek een website met het erfgoed van dit festival.

'Hoera, een jubileum?!' gaat digitaal

Hoera, een jubileum?! is een handige praktijkgids voor verenigingen die hun archief ten volle willen benutten voor hun jubileumviering. De gids kan je sinds kort downloaden.

Europeana Sounds

Europeana Sound vierde onlangs zijn eerste verjaardag met een plenaire bijeenkomst in Parijs. Dit luik van Europeana wil Europa’s geluid en muzikaal erfgoed online voor een breed publiek toegankelijk maken. 

Topstuk voorgesteld: Beÿaert 1728

Dat beiaardcultuur belangrijk is voor Vlaanderen, België en de landen om ons heen wordt duidelijk via de erkenningen als Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen en als best practice voor het borgen door de UNESCO. Ook in de topstukkenlijst heeft de beiaard haar plaats: enkele relevante collecties bladmuziek en bijzondere objecten zullen in de nieuwsbrief aan bod komen. Het muziekhandschrift Beÿaert 1728 bijt de spits af.

Archief Gerard Mortier naar Berlijn

Gerard Mortier (1943-2014) kende een succesvolle internationale carrière als opera-intendant. Via bemiddeling van dirigent en partner Sylvain Cambreling zal Mortiers professionele archief ondergebracht worden in de Akademie der Künste van Berlijn, een Duits nationaal academisch instituut met zowel een collectiebeherende als een adviserende taak.

Starman Records brengt Belgisch rockerfgoed uit

Wie een opname wil beluisteren van een Belgische rockgroep van de jaren 60, 70 of 80 heeft vaak een bijna onmogelijke opdracht voor de boeg. Oude hits verschijnen nogal eens op verzamelcd’s. Maar zelfs van bekende artiesten is het vaak vergeefs wachten op een heruitgave van het oude werk. Dan zit er verder niets anders op dan tweedehandssites, -zaken en -beurzen af te schuimen naar lp’s. Het platenlabel Starman Records tracht die nood te lenigen met heruitgaven van vergeten werk. 

Klankatlas brengt Muzikale Straatnamen in kaart

De Muzikale Straatnamen van Limburg hebben sinds kort een plaats gevonden op Klankatlas. Klankatlas (een samenwerking tussen Musica - impulscentrum voor muziek (B) en Intro in situ (NL)) brengt het akoestische DNA van Belgisch en Nederlands Limburg in kaart.

'Silentia Fracta' toont muzikaal erfgoed uit Universiteitsbibliotheek KULeuven

Silentia Fracta (gebroken stiltes) is de titel van de online tentoonstelling over de muziekcollectie van het Tabularium (de afdeling van de Universiteitsbibliotheek (KULeuven) met de kostbare werken).

Halse Harmonie blaast 225 kaarsjes uit

De Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia Halle is met haar 225 lentes een van de oudste muziekverenigingen van het land. Anno 2015 is ze springlevend en blikt ze met een heus feestprogramma terug op haar rijke verleden.

Gezocht: uitingen van (wan)hoop

Naar aanleiding van de herdenking van Eerste Wereldoorlog is Resonant op zoek naar sporen van het hafa-leven in de jaren 14-18. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog valt het bloeiende muziekverenigingsleven nagenoeg stil. De Duitse bezetter eist repetitielokalen op en legt beslag op koperwerk, ook van instrumenten. Feestelijkheden en muzikale optochten worden verboden.

Hafabra's rond de tafel voor erfgoed op de tweede inspiratiedag

Op 22 november (op Sint-Cecilia!) organiseerde Resonant de tweede inspiratiedag rond erfgoed voor hafabra’s in het Stadsarchief van Diest. De deelnemers konden een praktisch en gevarieerd programma bijwonen over diverse erfgoedaspecten waar ze bij hun verenigingen mee te maken krijgen.

Op bezoek bij Ome Willem en Ad Visser in Beeld en Geluid

Op dinsdag 21 oktober 2014 trok Resonant richting Hilversum waar sinds 2006 Beeld en Geluid in een kleurrijk gebouw het audiovisuele erfgoed van Nederland onder zijn hoede heeft. Beeld en Geluid is het nationaal instituut dat de archieven van de Nederlandse publieke omroepen bewaart.

Topstuk voorgesteld: Herautstrompet in Es

Trompetten en trompetters of trompers bepaalden eeuwenlang mee het klankbeeld van een stad: musicerend of met een signaal- of wachtersfunctie. Het Gruuthusemuseum van Brugge bewaart de oudst bekende trompet van de Lage Landen. Het instrument werd in 2008 erkend als topstuk.