Zoeken

Nieuws

Topstuk voorgesteld: de springtrommel van Joltrain

Henricus Joltrain ontwierp in het begin van de 18de eeuw een nieuwe beiaardtrommel voor de Sint-Gummaruskerk in Lier. Het is niet alleen de vroegst bekende springtrommel, maar van de trommel zijn ook de ontwerptekening en het prototype bewaard gebleven. Samen vormen deze drie topstukken één geheel.

“Vinyl heeft de muziekindustrie een nieuw elan gegeven” – Felix Huybrechts over rockerfgoed

Felix Huybrechts is de man achter Starman Records: een label met een hart voor het Belgisch muzikaal rockerfgoed. Het label maakte naam met de reeks Belgian Vaults waarop minder bekende en vaak zeldzame parels uit de jaren 60 en 70 verzameld zijn: “er was immers meer dan The Pebbles of Ferre Grignard”, weet Felix Huybrechts. Intussen heeft Starman Records een back catalogue van ruim 50 items, met onder andere heruitgaven van Ferre Grignard, Derroll Adams, Freckleface, Tjens Counter (beide waren bands van Arno), Roland, Kloot Per W, Lavvi Ebbel, en met nieuwe uitgaven van artiesten als Mauro, Elisa Waut, Stef Kamil Carlens.

Jazzcollectie Juul Anthonissen in bewaring bij gemeente Heist-op-den-Berg

Maandag 14 september kondigde de gemeente Heist-op-den-Berg op een persconferentie aan de jazzcollectie van Juul Anthonissen in bewaring te nemen. Op termijn zal ze deze collectie openstellen voor een breed publiek. Erfgoedcel Kempens Karakter en Resonant adviseren en begeleiden dit proces.

Lecture-recital: Il Fondamento brengt erfgoed op het podium

Op 23 oktober 2015 houdt barokorkest Il Fondamento een ‘lecture recital’. Al repeterend wordt een blik gegund in de interne keuken van een orkest; hoe komt een repertoire van minder bekende muziek tot stand, welke weg legt herontdekte bladmuziek af naar haar wereldpremière? Met klank, tekst en uitleg verschaft men gaandeweg inzicht in de oude muziek van eigen bodem. 

Componistenvereniging CeBeDeM stopt ermee

Het Belgisch Centrum voor Muziekdocumentatie, CeBeDeM, bestaat niet meer. Het centrum werd opgericht in 1951 met de bedoeling de promotie en uitvoering van werken van Belgische hedendaagse componisten te stimuleren. Daarom verzamelde CeBeDeM de werken van aangesloten componisten, publiceerde ze en voorzag ook in orkestmateriaal. CeBeDem stond onder de auspiciën van de Federale Overheid en werd gesteund door Sabam en de Nationale Loterij. Door besparingen …

Turnhouts muzikaal topstuk uit begijnhof gedigitaliseerd

De digitalisering van het processionale uit het Turnhouts begijnhof, een van Vlaanderens erkende muzikale topstukken, is afgerond. Vanaf 24 september is het resultaat te bekijken in het Begijnhofmuseum.

Belgische beiaardiers feestten

Op 18 september bood de UNESCO de beiaardiers een feestje aan in Brussel. Reden voor het feestprogramma was het 500-jarig bestaan van de beiaardcultuur én de plechtige overhandiging van de oorkonde door de UNESCO aan de Belgische beiaardcultuur als best practice voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed.

Cijferinventaris voor muzikaal audiovisueel archief

Kunstenpunt, PACKED (Expertisecentrum digitaal erfgoed) en Resonant doen dit najaar een bevraging naar de audiovisuele archieven en collecties die bij de muziekorganisaties berusten.

Europeana Music Channel gelanceerd

Vorige maand werd Europeana Music Channel gelanceerd. Het is meteen het grootste project tot nog toe van het Europeana Sounds-project. Via het Europeana Music Channel wordt muzikaal erfgoed uit heel Europa op een gebruiksvriendelijke manier ontsloten.

Archiefbeschrijvingen van de Antwerpse Conservatoriumbibliotheek

De bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen stond tot 2010 hoofdzakelijk ten dienste van de kunstopleidingen van het conservatorium: muziek, woord en drama, dans. Dankzij diverse schenkingen en aankopen wist de instelling de voorbije jaren ook een enorme erfgoedcollectie uit te bouwen, waardoor haar werking verbreedde. Ze kreeg in 2010 het kwaliteitslabel van erkende erfgoedbibliotheek. Het ontsluiten van dit muzikaal erfgoed vereist een aangepaste manier van catalografische beschrijving en hiervoor wordt onder meer gebruikgemaakt van de archiefmodule van Brocade. 

MusicMap van de jazzsaxofoon

PointCulture (de vroegere Médiathèque de la Communauté française de Belgique) lanceerde in het najaar van 2014 haar eerste MusicMap. De MusicMaps zijn opgevat als een reeks van ‘kaarten’, die de evolutie van een bepaald muziekfenomeen visualiseren op een illustratieve en schematische manier. Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van Adolphe Sax vorig jaar, zoomt de eerste MusicMap in op het gebruik van de saxofoon in de jazz.

TRACKS ontmoetingsmoment 23 juni

Op dinsdag 23 juni (13-17u.) organiseren de partners van TRACKS (de Toolbox en Richtlijnen voor Archief- en Collectiezorg in de Kunstensector) voor de tweede keer een ontmoetingsmoment rond het erfgoed van de kunstensector. Kunstenaars, kunstenorganisaties, cultureel erfgoedwerkers en andere geïnteresseerden in kunstenerfgoed kunnen er hun ervaringen delen rond archief- en collectiezorg.

Ere-vicerector en eerste voorzitter Resonant Herman Vanden Berghe gehuldigd

Op 13 juni werd Herman Vanden Berghe gehuldigd door de Stad Leuven. Dit gebeurde in het Huis van de Polyfonie naar aanleiding van zijn 82ste verjaardag.

Topstuk voorgesteld: Antifonarium Tsgrooten

Toen in 2008 het antifonarium Tsgrooten door de Vlaamse Gemeenschap werd aangekocht voor de Collectie Vlaanderen kreeg dit heel wat weerklank in de pers. Het koorboek werd beschouwd als een sleutelwerk in het topstukkenbeleid: een goed gedocumenteerd en rijkelijk verlucht handschrift dat getuigt van de evoluties in de gregoriaanse muziek.

“De jaren 60 zijn voor onze ogen aan het verdwijnen” – Katrien Brys over 9000 toeren

9000 toeren is een lijvige publicatie van 320 pagina’s die een overzicht biedt van de populaire muziekcultuur in het Gentse vanaf de jaren 60. De focus is gericht op pop- en rockmuziek met al zijn varianten, al komt de jazzscene ook in beeld. Katrien Brys, die het initiatief nam voor deze publicatie, vertelt over haar onderzoek en over het erfgoed dat ze daarbij kon gebruiken.