Zoeken

Nieuws

Resonant verhuist (en is even onbereikbaar)

Resonant verhuist naar een nieuwe locatie in Leuven: Boulevardstraat 2A 3010 Leuven. De verhuis is gepland van 13 tot 30 juni. Gedurende die weken sluiten we even de deuren.

Archiefzorg voor de muzieksector: TRACKS ontmoetingsmoment 23 juni

Op 23 juni 2016 organiseren PACKED (expertisecentrum voor digitaal erfgoed) en de TRACKS-partners (o.m. Resonant) opnieuw een ontmoetingsdag. Muzikanten, muziekorganisaties en alle andere creatievelingen kunnen er terecht voor inspirerende voorbeelden van (vanaf 2017 verplichte!) archiefzorg en kunnen er ervaringen uitwisselen.

Doe mee! Beiaard in Vlaanderen en Brussel met en in het teken van vluchtelingen

Op 20 juni besteedt Wereldvluchtelingendag overal ter wereld aandacht aan het lot van vluchtelingen. FARO (de koepel van de erfgoedsector) en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zetten die dag samen met de Vlaamse Beiaardvereniging en de Vlaamse UNESCO-Commissie volop in op een aantal ontmoetingen tussen cultureel-erfgoedwerkers en vluchtelingen … in de beiaarden!

Topstuk voorgesteld: hemelse muziek en engelengezang op het Lam Gods

Dat het Lam Gods zou opgenomen worden in de Vlaamse topstukkenlijst, is niet verwonderlijk. Het schilderij is niet alleen het ‘bekendste werk van de hele Christenheid’, het is mede daardoor ook een van de meest verhuisde/geroofde kunstwerken. En een van de redenen van het topstukkendecreet was net om belangrijk roerend erfgoed voorgoed binnen de grenzen te houden.

Inspiratiedag onder de beiaard van het parlement

Op 22 april organiseert het Belgian Carillon Heritage Committee i.s.m. FARO, de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers een inspiratiedag voor beiaardiers, cultuurambtenaren, beleidsmakers en erfgoedwerkers maar evenzeer voor de geïnteresseerde in muzikaal erfgoed.

Festivaldag Cypriaan De Rore

Werkgroep De Rore uit Ronse organiseert op 24 april een festivaldag rond componist Cypriaan De Rore (1515/16-1565) met concerten, een tentoonstelling en enkele presentaties. Dit gebeurt deels in het kader van de Erfgoeddag 2016 (zie ook elders in deze nieuwsbrief). Het thema van Erfgoeddag is 'rituelen' en daar heeft de herinneringscultuur rond componisten zeker een plaats.

Erfgoeddag 2016: Rituelen

Op 24 april is het Erfgoeddag. Het thema is dit jaar ‘rituelen’ wat volop mogelijkheden biedt om immaterieel erfgoed in de kijker te zetten. Er vinden honderden activiteiten plaats, verspreid over Vlaanderen en Brussel. En honderden organisaties en verenigingen (zeker niet alleen uit de erfgoedsector) zetten die dag hun deuren open om te tonen hoe zij omgaan met hun erfgoed. 

Conceptnota cultureel-erfgoedbeleid goedgekeurd

Op 25 maart 2016 keurde de Vlaamse regering op voorstel van minister van cultuur Sven Gatz de conceptnota Naar een duurzame cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen goed. De conceptnota is bedoeld als een langetermijnvisie voor cultureel erfgoed en cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen.

Florian Heyerick vindt partituur van Gossec in conservatoriumbibliotheek

Dirigent en musicoloog Florian Heyerick diept graag onbekend repertoire op. Met zijn vocaal ensemble Ex Tempore en het barokorkest Mannheimer Hofkapelle bracht hij in de Miryzaal het verloren gewaande motet Christe Redemptor en een bewerking van de Messe des Morts van de Belgische componist François-Joseph Gossec. De partituren bleken in de bibliotheek van het Gentse Conservatorium te zitten. 

Brainstormen over Boliviaanse dans- en muziektradities

Na de inventarisatie van haar volledige kostuumcollectie nam de Boliviaanse dans- en muziekvereniging Kantuta een tweede stap in de zorg voor haar erfgoed. Ze zat op initiatief van Het Firmament en Resonant rond de tafel met andere (Latijns-Amerikaanse) verenigingen om te brainstormen over de zorg voor het (immaterieel) erfgoed van de Boliviaanse dans- en muziekcultuur.

Collectie Anthonissen wordt ontsloten

Medio januari keurde Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz het project Mondiaal jazzerfgoed in gemeentelijk verband goed. Dit gebeurde in het kader van de subsidies voor "ontwikkelingsgerichte cultureel-erfgoedprojecten". Met dit project wil de gemeente Heist-op-den-Berg een deel van de collectie van jazzkenner Juul Anthonissen ontsluiten.

Inventarisatie kostuums Boliviaanse muziek- en dansgroep uit Halle

Het Centro Folklorico Boliviano Kantuta is een Halse vereniging die de Boliviaanse muziek en dansen uitdraagt. Karakteristieke en populaire dansen uit de verschillende regio’s van Bolivië zoals La Paz, Tarija, Oruro en Potosi staan daarbij centraal. Kantuta beheert een grote collectie kostuums die ze bij het dansen gebruikt. Enkele maanden geleden klopte de vereniging aan bij de Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei voor advies over het beheer van deze kostuumcollectie. Samen met Het Firmament en Resonant werd een plan opgemaakt om de kostuums te inventariseren.

Muziek- en erfgoedsector in gesprek over audiovisueel erfgoed van de populaire muziek

Resonant hield op 7 december in Huis 23 van de AB zijn eerste ‘resonantiegesprek’. Met deze gesprekken brengen we een aantal spelers binnen de muzieksector samen om informatie uit te wisselen en bruggen te slaan tussen het brede muziekveld en de erfgoedsector. Als eerste onderwerp kwam de problematiek van de audiovisuele collecties uit de populaire muzieksector aan bod. 

Felixarchief ontvangt fotocollectie over Antwerps Théâtre Royal Français

Het Felixarchief (het stadsarchief van Antwerpen) kon de fotocollectie van Adolphe Coryn (1869-1933) ontvangen uit de handen van kleinzoon Jean Coryn. Coryn was de laatste directeur van het Antwerpse Théâtre Royal Français.

Poets de plaat! Deense Statsbiblioteket wast en digitaliseert 78-toerencollectie

In het kader van haar digitaliseringsproject voor de collectie van ca. 37.000 78-toerenplaten, ontwierp de Statsbiblioteket een toestel om de platen schoon te maken alvorens ze te digitaliseren.