Zoeken

Nieuws

Topstuk voorgesteld: 4 beiaardklokjes van Joris Dumery

Vlaanderen kent een rijke geschiedenis aan klokkengieters(geslachten). Namen als Witlockx, Hemony of Vanden Gheyn klinken bekend in de oren omdat ze een onmisbare rol speelden in de ontwikkeling van de klokkengietkunst en de beiaardcultuur. In dit rijtje hoort zeker ook de in West-Vlaanderen gevestigde Joris Dumery (1715-1787) thuis. Vier klokjes door hem gegoten verwierven in 2012 het statuut van ‘topstuk’.

IAML-congres in Rome

Het jaarlijkse congres van de IAML (International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres) vond dit jaar plaats in Rome (4 tot 8 juli). De organisatie tracht dit steeds op een bijzondere locatie te doen. Ditmaal was IAML te gast in het Auditorium Parco Della Musica dat in 2002 opende.

Zwitserse databank ontsluit Oostendse kerkinventaris uit 1747

Onlangs publiceerden de RISM werkgroep van Zwitserland en de Universiteit van Fribourg via een online databank de historische inventaris (1747) uit de Sint-Petruskerk (thans Sint-Petrus-en-Pauluskerk) van Oostende.

Nederlands muzikaal erfgoed vindt onderkomen bij Haags Gemeentearchief

Sinds 1 januari 2016 maakt het Nederlands Muziek Instituut (NMI) officieel onderdeel uit van het Haags Gemeentearchief (HGA). Hiermee is een proces afgerond dat in 2013 startte. Na deze verhuis kan Nederlands centrale bewaarplaats voor muzikaal erfgoed opnieuw zijn werking uitbreiden.

Zorg dragen voor je oeuvre met de brochure ‘Archiefzorg voor componisten’

Voor wie een creatief beroep uitoefent, is het bijhouden en ordenen van het artistiek archief vaak een lastige klus die slechts node gedaan wordt. Het artistieke werk kost immers al zoveel energie. Daarom schreven Matrix< en Resonant speciaal voor componisten de brochure ‘Archiefzorg voor componisten’; een hulp en leidraad bij de zorg voor hun oeuvre.

Resonant verhuist (en is even onbereikbaar)

Resonant verhuist naar een nieuwe locatie in Leuven: Boulevardstraat 2A 3010 Leuven. De verhuis is gepland van 13 tot 30 juni. Gedurende die weken sluiten we even de deuren.

Archiefzorg voor de muzieksector: TRACKS ontmoetingsmoment 23 juni

Op 23 juni 2016 organiseren PACKED (expertisecentrum voor digitaal erfgoed) en de TRACKS-partners (o.m. Resonant) opnieuw een ontmoetingsdag. Muzikanten, muziekorganisaties en alle andere creatievelingen kunnen er terecht voor inspirerende voorbeelden van (vanaf 2017 verplichte!) archiefzorg en kunnen er ervaringen uitwisselen.

Doe mee! Beiaard in Vlaanderen en Brussel met en in het teken van vluchtelingen

Op 20 juni besteedt Wereldvluchtelingendag overal ter wereld aandacht aan het lot van vluchtelingen. FARO (de koepel van de erfgoedsector) en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zetten die dag samen met de Vlaamse Beiaardvereniging en de Vlaamse UNESCO-Commissie volop in op een aantal ontmoetingen tussen cultureel-erfgoedwerkers en vluchtelingen … in de beiaarden!

Topstuk voorgesteld: hemelse muziek en engelengezang op het Lam Gods

Dat het Lam Gods zou opgenomen worden in de Vlaamse topstukkenlijst, is niet verwonderlijk. Het schilderij is niet alleen het ‘bekendste werk van de hele Christenheid’, het is mede daardoor ook een van de meest verhuisde/geroofde kunstwerken. En een van de redenen van het topstukkendecreet was net om belangrijk roerend erfgoed voorgoed binnen de grenzen te houden.

Inspiratiedag onder de beiaard van het parlement

Op 22 april organiseert het Belgian Carillon Heritage Committee i.s.m. FARO, de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers een inspiratiedag voor beiaardiers, cultuurambtenaren, beleidsmakers en erfgoedwerkers maar evenzeer voor de geïnteresseerde in muzikaal erfgoed.

Festivaldag Cypriaan De Rore

Werkgroep De Rore uit Ronse organiseert op 24 april een festivaldag rond componist Cypriaan De Rore (1515/16-1565) met concerten, een tentoonstelling en enkele presentaties. Dit gebeurt deels in het kader van de Erfgoeddag 2016 (zie ook elders in deze nieuwsbrief). Het thema van Erfgoeddag is 'rituelen' en daar heeft de herinneringscultuur rond componisten zeker een plaats.

Erfgoeddag 2016: Rituelen

Op 24 april is het Erfgoeddag. Het thema is dit jaar ‘rituelen’ wat volop mogelijkheden biedt om immaterieel erfgoed in de kijker te zetten. Er vinden honderden activiteiten plaats, verspreid over Vlaanderen en Brussel. En honderden organisaties en verenigingen (zeker niet alleen uit de erfgoedsector) zetten die dag hun deuren open om te tonen hoe zij omgaan met hun erfgoed. 

Conceptnota cultureel-erfgoedbeleid goedgekeurd

Op 25 maart 2016 keurde de Vlaamse regering op voorstel van minister van cultuur Sven Gatz de conceptnota Naar een duurzame cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen goed. De conceptnota is bedoeld als een langetermijnvisie voor cultureel erfgoed en cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen.

Florian Heyerick vindt partituur van Gossec in conservatoriumbibliotheek

Dirigent en musicoloog Florian Heyerick diept graag onbekend repertoire op. Met zijn vocaal ensemble Ex Tempore en het barokorkest Mannheimer Hofkapelle bracht hij in de Miryzaal het verloren gewaande motet Christe Redemptor en een bewerking van de Messe des Morts van de Belgische componist François-Joseph Gossec. De partituren bleken in de bibliotheek van het Gentse Conservatorium te zitten. 

Brainstormen over Boliviaanse dans- en muziektradities

Na de inventarisatie van haar volledige kostuumcollectie nam de Boliviaanse dans- en muziekvereniging Kantuta een tweede stap in de zorg voor haar erfgoed. Ze zat op initiatief van Het Firmament en Resonant rond de tafel met andere (Latijns-Amerikaanse) verenigingen om te brainstormen over de zorg voor het (immaterieel) erfgoed van de Boliviaanse dans- en muziekcultuur.