Zoeken

Nieuwe online muziekcatalogus met meer dan 700.000 referenties!

De vernieuwde catalogus van RISM (Répertoire International des Sources Musicales) is nu gratis en online beschikbaar. Hij biedt gegevens aan van talloze tot nog toe onbeschreven schatten uit de Vlaamse en internationale muziekgeschiedenis.

Sinds juni 2010 is deze nieuwe catalogus te vinden op http://opac.rism.info< (nvdr: 27/9/2010: ieuw adres:http://www.rism.info/en/home.html<) .  De interface is beschikbaar in het Duits en gedeeltelijk in het Engels. De databank bevat meer dan 700.000 beschrijvingen, voornamelijk van gedetailleerde, volgens academische normen beschreven handschriften. Deze handschriften bevinden zich in honderden bibliotheken en archieven van over de hele wereld. De catalogus is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Répertoire International des Sources Musicales, de Bayerische Staatsbibliothek en de Staatsbibliothek zu Berlin.

Hoewel muzikale drukken al meer dan vijfhonderd jaar bestaan, bleven handschriften een integraal deel uitmaken van de muziekwereld tot ver in de negentiende eeuw. Vele van deze handschriften, of het nu over opera, symfonieën of sacrale muziek gaat, zijn nooit in druk verschenen. RISM heeft het op zich genomen om, in samenwerking met medewerkers uit meer dan 30 verschillende landen waaronder België, dit deel van het muzikaal erfgoed publiek toegankelijk te maken, zowel voor onderzoekdoeleinden als voor uitvoering.  Vele van deze beschrijvingen zijn voor het eerst aangemaakt voor deze catalogus en zijn nu ook eindelijk gratis en voor iedereen beschikbaar. 

Uit Vlaanderen en Brussel zijn heel wat beschrijvingen door instellingen en organisaties uit Vlaanderen aangeleverd (bijna 35.000 beschrijvingen), zoals de invoer van het fonds van Sint-Goedele in de periode 1993-1995 door medewerkers van de Alamire Foundation en de Koninklijke Bibliotheek. In samenwerking met de Erfgoedcel van Tongeren werden door medewerkers van Resonant in 2006 en 2007 de collecties van drie Tongerse muziekverenigingen ingevoerd. 

De beschrijvingen geven onder meer informatie over de componist, titel, bezetting, maar ook over gespecialiseerde literatuur ter zake. De handschriften zijn beschreven op het niveau van de scribent, tijd en plaats van oorsprong. Zo goed als elk werk kan geïdentificeerd worden aan de hand van het incipit (het begin van de meest belangrijke delen, in muzieknotatie). Helaas is bladeren of zoeken op land van herkomst vooralsnog onmogelijk.  

De databank geeft niet alleen informatie over de verspreiding van het werk van bekende componisten die ook vandaag nog status bekleden, maar ook een schat aan kennis over creatieve musici die in hun tijd hoog aanzien genoten maar vandaag amper bekend of helemaal vergeten zijn. Dit maakt de databank van onschatbare waarde voor muziekhistorici maar staat ook toe dat uitvoerende muzikanten in de nevelen des tijds afdalen om er wonderlijke, vergeten schatten te ontdekken. 

Resonant selecteerde voor u de relevante Belgische sigla, waarop u door middel van het veld ‘Library sigla’ of ‘Bibliothekssigel’ naar Vlaams muzikaal erfgoed kan zoeken. Dit document kan u hier downloaden<.

Zie ook:
V. VERSPEURT, ‘Een volledige inventarisatie van het in België bewaarde muzikaal bronnenmateriaal: een droom die werkelijkheid word’ in Musica Antiqua XXII, 1995, 80-84.<

print deze pagina

Wim Daeleman. (niet geverifiëerd) 6 jaren 23 weken 1 dag 4 uren geleden

Betreft het nieuws omtrent de gratis online togang tot RISM

Hartelijk dank voor dit geweldig nieuws.

Graag toch deze precisering : gaat het hier inderdaad uitsluitend over handschriften ? Dus geen gedrukte werken ?

Vervolgens: de link achter de woorden "hier downloaden" in de volgende paragraaf functioneert niet :"Resonant selecteerde voor u de relevante Belgische sigla, waarop u door middel van het veld ‘Library sigla’ of ‘Bibliothekssigel’ naar Vlaams muzikaal erfgoed kan zoeken. Dit document kan u hier downloaden."

mvg,
Wim Daeleman

Gertjan Debie 6 jaren 10 weken 2 dagen 2 uren geleden

correctie: het gaat inderdaad niet uitsluitend, dan wel overwegend over handschriften; er zitten inderdaad ook drukwerken bij, in tegenstelling tot de communicatie die RISM zelf verspreid.

Herman Baeten (niet geverifiëerd) 6 jaren 23 weken 2 dagen 5 uren geleden

De lijst van sigla in pdf is blijkbaar via de aangegeven link niet beschikbaar

Gertjan Debie 6 jaren 23 weken 6 uren 18 minuten geleden

Inderdaad, ik los het onmiddellijk op.