Zoeken

Bad Practices

Bad Practice - Orgelpijpen en folio's

De duurzaamheid van perkament wordt hier wel zeer beproefd. Zouden de orgelpijpen werkelijk uit elkaar vallen zonder het gregoriaans?

Bad Practice - Kopspeld

Compositorische verbeteringen zijn erg interessant voor musicologisch onderzoek, maar de noten in deze passage zouden op lange termijn moeilijker leesbaar kunnen worden. Kopspelden, paperclips en nietjes roesten erg snel en kunnen aanzienlijke schade toebrengen.

Bad Practice - Stradivarius?

Misschien zorgde dit etiket er wel voor dat heel veel violen uitzonderlijk goed bewaard worden, maar het bezorgt vooral veel kopzorgen aan zowel de ongeruste eigenaar als aan de kenner die de vervalsing probeert uit te leggen.

Bad Practice - Aangevreten

Deze nog niet zo heel erg oude foto toont het bedreigd muzikaal erfgoed in Vlaanderen zoals het werkelijk bedreigd is. Uiteraard kan geen restauratie de verdwenen fragmenten terugbrengen.

Bad Practice - Folio's

Een bekende praktijk uit het verleden: perkament is uiterst stevig en ongebruikte vellen kunnen dienen als versterking voor oude boekbanden. Dat geldt ook voor oude folio’s met muzieknotatie.

Bad Practice - Vliegende piano's

Piano's katapulteren: een publiekstrekker uiteraard, maar heeft iemand nagekeken of er geen interessante partituren onderin de piano lagen?

Bad Practice - Kleefband

Goede raad: kleefband bevat lijm met zuren in, dit blad is gedoemd nog sneller uit elkaar te vallen omwille van repareerwerk.