Het Centro Folklorico Boliviano Kantuta is een Halse vereniging die de Boliviaanse muziek en dansen uitdraagt.

Karakteristieke en populaire dansen uit de verschillende regio’s van Bolivië zoals La Paz, Tarija, Oruro en Potosi staan daarbij centraal. Kantuta beheert een grote collectie kostuums die ze bij het dansen gebruikt. Enkele maanden geleden klopte de vereniging aan bij de Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei voor advies over het beheer van deze kostuumcollectie. Samen met Het Firmament en Resonant werd een plan opgemaakt om de kostuums te inventariseren.

Begin oktober organiseerden de partners een inventariseringsweekend waarop vijftien mensen de kostuums in kaart brachten. Eerst werden de kostuums en hun verschillende onderdelen (van hoofddeksels tot schoenen) gefotografeerd. Daarna werden alle onderdelen opgemeten en werden de materialen en specifieke kenmerken (bijvoorbeeld kleurgebruik en motieven) geïdentificeerd. Ook registreerden we hoe dans, danspersonage en kostuum met elkaar gerelateerd zijn en welke symboliek hierachter schuil gaat. Ten slotte kregen alle kostuumonderdelen een label.

Kleurrijk kostuum uit de collectie van Kantuta (foto: Eline De Lepeleire)Kleurrijk kostuum uit de collectie van Kantuta (foto: Eline De Lepeleire)

Op twee dagen tijd werd veel werk verzet: 151 kostuumonderdelen werden gefotografeerd, 85 kostuumonderdelen werden volledig beschreven, 95 kostuumonderdelen gelabeld. En dat allemaal dankzij de inzet van Kantuta en de vrijwilligers van de erfgoedcel, ondersteund door de medewerkers van de betrokken erfgoedorganisaties. In 2016 komen de vrijwilligers nogmaals bij elkaar om de inventarisatie af te werken.

De expertise die tijdens het project werd opgedaan, zal gedeeld worden met andere organisaties. Zo kunnen ook zij aan de slag om hun kostuums of uniformen te inventariseren. In de loop van 2016 werkt de erfgoedcel een draaiboek uit dat de verschillende stappen van zo’n project bespreekt, wat je daarvoor nodig hebt en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. Daarnaast zal het project als praktijkvoorbeeld gedeeld worden via de website van TRACKS.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn