De Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia Halle is met haar 225 lentes een van de oudste muziekverenigingen van het land.

Anno 2015 is ze springlevend en blikt ze met een heus feestprogramma terug op haar rijke verleden.

Een lange geschiedenis

De Halse Harmonie zou ontstaan zijn in 1790, in volle Franse Revolutie. De Harmonie stapte toen mee in een optocht tegen het Oostenrijkse bewind. In 1815 verwelkomde ze de geallieerde legers die tegen Napoleon zouden vechten, in 1827 speelde ze in het bijzijn van koning Willem I en drie jaar later moedigden de musici de Halse burgerwacht aan in de strijd tegen het Hollandse bewind. In 1840 speelde de Harmonie voor de eerste Belgische vorst, naar aanleiding van de inhuldiging van de spoorlijn Brussel-Tubize. Zijn zoon Leopold II verleende de vereniging in 1902 de titel ‘Koninklijk’. In 1967 defileerde de Harmonie voor koning Boudewijn tijdens de Mariaprocessie, waar ze ook de vorige anderhalve eeuw aan had deelgenomen. Vele honderden amateurmusici hebben al die tijd het beste van zichzelf gegeven. Ze deden dat onder leiding van een twintigtal dirigenten. Onder hen François Servais, de Halse cellist-componist, Valentin Bender en Frédéric Staps, die ook de Muziekkapel van de Gidsen dirigeerden, William Van Perck, Henry Sarly en Raoul Beaumez, die het orkest leidden van 1881 tot 1957, en Fernand Terby, die ook diverse radio-orkesten dirigeerde. Het orkest staat sinds maart 2014 onder leiding van Anthony Devriendt, eerste hoornist van het Nationaal Orkest van België.

De Halse Harmonie in 1898 bij de herdenking van 100 jaar Boerenkrijg  © Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia HalleDe Halse Harmonie in 1898 bij de herdenking van 100 jaar Boerenkrijg © Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia Halle

Feestprogramma en jubileumboek

De harmonie viert haar jubileum het hele jaar door, met onder meer een feestzitting en een aantal eigen concerten. Op het programma staan eveneens enkele feestconcerten. Hiervoor nodigde de harmonie ensembles uit die een duidelijke historische band met haar hebben: de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, het Anemos Saxofoonkwartet en het Jan-Niklaaskoor en Bhagensemble.

Jubileumboek over de Halse harmonieJubileumboek over de Halse harmonie

Tijdens de feestzitting '225 jaar Halse Harmonie' eind januari werd alvast het jubileum-boek Servais! fils de l’harmonie. De familie Servais en de Halse Harmonie voorgesteld. Daarin schetst Peter François de band van de vereniging met de familie Servais. De Halse cellist François Servais geldt als een van de voornaamste virtuozen van de negentiende eeuw. Overal in Europa toonde hij zijn kunst. Toch keerde hij steeds naar zijn geboortestad Halle terug. Vanaf zijn prille jeugd tot zijn overlijden hield hij goede contacten met de Halse Harmonie, eerst zeer waarschijnlijk als muzikant en dirigent, later als erelid en erevoorzitter. Ook zijn vader en zonen kenden het orkest. Peter François, historicus en musicoloog, putte voor het boek uit twaalf jaar archiefonderzoek en wist heel wat boeiende en onbekende feiten te achterhalen.

Peter François

Voor een volledig overzicht van het feestprogramma kan u terecht op de website van de harmonie en in de feestbrochure. Het jubileumboek bestellen kan via de harmonie of via de vzw Servais.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn